“Dünyada da Türkiye’de de çalışan kadınların % 60’ı, erkeklerin ise % 40’ı mobbing mağduru.”
Bu söz, MOBBINGDER (Mobbing ile Mücadele Derneği) Genel Başkanı Hüseyin Gün’e ait. İki yılda Alo 170’e toplam 5 bin 800 adet mobbing başvurusu yapıldığını öğrenince bu konuya dikkat çekmem gerektiğini düşündüm. Özellikle iş hayatına girmeye hazırlanan benim gibi yeni mezun veya stajyer olacak birçok arkadaşımın bilmesi ve bilinçlenmesi gerektiğini düşünüyorum.
Peki mobbing nedir? ve kimlere uygulanır?
Mobbing yıldırma, psikolojik taciz anlamına gelmektedir.
Araştırmalara göre mobbing;
- İşini çok iyi yapan,
- İlişkileri olumlu olan ve çevresindekilerce sevilen,
- İşini diğer çalışanlardan yaratıcılığıyla farklı yapan,
- Çalışma ilkeleri ve değerleri sağlam, bunlardan ödün vermeyen,
- Dürüst ve güvenilir, kuruluşa sadık,
- Bağımsız ve yaratıcı olan kişilere yönelik uygulanıyor.
Yapılan araştırmalarda, en kısa mobbing süresinin 6 ay, ortalama süre 15 ay, sürecin kalıcı ağır etkilerinin ortaya çıktığı dönem ise, 29-46 ay olduğu tespit edilmiş.
Mobbinge maruz kalanlar neler yapmalı?
Mobbinge maruz kalmak kadar onu ispatlamakta çok önemli. Kişi, öncelikle çatışmadan kaçınılmalı ve sakin olmaya gayret etmelidir. Psikolojik taciz üst yönetim tarafından gerçekleştirilmiyorsa konuyu üst yönetime uygun bir şekilde iletmeli. Mümkünse somut belgelerle (mesaj,e-posta,şirket içi yazışmalar) , değilse tanık beyanlarla ispat edilmeli. Yaşanılan sürece şahit olan/ olabilecek çalışma arkadaşları ile görüşmelidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın İletişim Merkezi Alo 170’i arayarak, iş yerlerinde psikolojik taciz konusunda uzman psikologlardan destek almalıdır. Kişi, ihtiyaç duyduğunda tıbbi ve hukuki destek almalıdır. İş yerlerinde psikolojik tacize maruz kalan kişi sorunu iş yerinde çözemediği takdirde konuyu yargıya taşımalıdır. http://www.iskanunu.com/haberler/1194-mobbing-karsisinda-calisanlarin-haklari-nedir
Mobbing kelimesini üniversitede ilk kez Çağlar Çabuk’tan duymuştum. “Sıfıra Sıfır Elde Var Mobbing” adında, mobbing mağdurlarına yönelik bilgi ve öneriler sunan bir kitabı da var. http://www.caglarcabuk.com.tr/default.aspx?mod=books&ID=3115&Lang=tr
Mobinge maruz kalmadım ve bu konuyla ilgili bir tecrübem de yok. Ancak iş hayatına benim gibi yeni başlayacak olan yeni mezun arkadaşlarımın mobbing ile ilgili farkındalık yaratmayı amaçladım. Okuduklarımdan ve Çağlar Çabuk’tan aldığım bilgiler kadarıyla yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki bana göre en etkili çözüm, şirketlerde yönetimin mobbinge karşı olumlu ve ölçülebilir hedeflerin belirlendiği bir kültürel değişim ve dönüşüm projesi için kaynak ve destek sağlaması. Olumlu ve birbirine saygılı çalışanların oluşturduğu bir kurum kültürü yaratmak, ortak hedefleri birlikte belirlemek ve kurum içi iletişimi şeffaflaştırmayı hedeflemek, yönetimin ve insan kaynaklarının temel stratejisi olmalı.
Bu alanla ilgili araştırmalarım sonucu önereceğim ve yazarken faydalandığım linkler/kaynaklar aşağıdadır. Yararlı olması dileğiyle…
Kaynaklar: